20 Ιουλίου 2007

Δημοψήφισμα στις 2 Σεπτεμβρίου για τον Αγωγό στο Μπουργκάς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ημερήσια βουλγαρική εφημερίδα Dnevnik, η αντίσταση των νότιων παραθαλάσσιων δήμων κατά του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα προκαλέσει δυσκολίες για την υλοποίηση του σχεδίου, για το οποίο η Ρωσία επιμένει πολύ, ενώ υποστηρίζεται ρητώς και από τη βουλγαρική κυβέρνηση. Οι κάτοικοι της πόλης Μπουργκάς πρέπει να δώσουν τη γνώμη τους σε ειδικό δημοψήφισμα για το αν εγκρίνουν τη συμφωνία για την κατασκευή της αγωγού. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έλαβε απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί αυτού του θέματος στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ πριν από αυτό θα οργανωθεί ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τις παραμέτρους της συμφωνίας, η οποία πλέον επικυρώθηκε από την Βουλή.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υπογράφθηκε τον Μάρτιο στην Αθήνα παρουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας Σεργκέι Στανίσεφ και Κώστα Καραμανλή. Οι οικολογικές οργανώσεις και η δεξιά αντιπολίτευση όμως εξέφρασαν την άποψη, ότι το σχέδιο είναι οικονομικά και οικολογικά ασύμφορο για τη χώρα μας.
Από το δημοτικό συμβούλιο στην πόλη Μπουργκάς ανακοίνωσαν, ότι αναζητούν επαφές με το νομάρχη Έβρου, για να συντονίσουν τις δράσεις τους.

Ο δήμος Μπουργκάς ανέλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση μεταξύ των εταιρειών, συμμετασχόντων στο σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια και στην οποία θα συζητηθεί η ίδρυση της διεθνούς εταιρείας του έργου, η οποία θα είναι ιδιοκτήτης της εγκατάστασης και στην οποία η Ρωσία θα κατέχει την πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του 51 %.

Ο ελληνικός νομός Έβρου μπορεί να απαγορεύσει ο πετρελαιαγωγός από το Μπουργκάς έως την Αλεξανδρούπολη να περάσει από το έδαφος του, αν η Ρωσία δεν παραχωρήσει εγγυήσεις για την οικολογική ασφάλεια του σχεδίου, ανακοίνωσε η ρωσική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta. Η επίσημη εφημερίδα του Κρεμλίνου επικαλούμενη το νομάρχη Έβρου, Νικόλαο Ζαμπουνίδη, ανακοινώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων στην εν λόγω περιοχή είναι κατά της κατασκευής της πετρελαιαγωγού. Ο κ. Ζαμπουνίδης δηλώνει, ότι η Ρωσία δεν έχει αναλάβει τίποτα για να πείσει τους ανθρώπους για την ασφάλεια του αγωγού και δεν έχει παραχωρήσει τα έγγραφα των εταιρειών πετρελαίου, που απαιτήθηκαν από το ελληνικό κράτος.

"Οι άνθρωποι φοβούνται, ότι αυτό το σχέδιο θα επιφέρει οικολογική καταστροφή. Εάν υπάρχει ρύπανση με πετρέλαιο η περιοχή μας θα χάσει τους τουρίστες της, κανείς δεν θα αγοράζει πια την αγροτική παραγωγή μας. Με άλλα λόγια η Αλεξανδρούπολη να πτωχεύσει", εξηγεί ο νομάρχης Ζαμπουνίδης. Σύμφωνα με τα λόγια του οι αρχές στην περιοχή φοβούνται από διαμαρτυρίες κατά του αγωγού. Ο κ. Ζαμπουνίδης εκφράζει την άποψη, ότι το σχέδιο είναι ασύμφορο για το ελληνικό κράτος, επειδή το βασικό κέρδος από τη διαχείριση του θα είναι για τις ρωσικές εταιρείες. "Το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι 35 εκ ευρώ, το οποίο είναι ένα γελοίο ποσό για τη χώρα μας", δηλώνει ο κ. Ζαμπουνίδης. Οι αρχές στην Αλεξανδρούπολη έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να δεσμευτεί, ότι Ρώσοι τουρίστες θα κάνουν τις διακοπές τους στα ντόπια ελληνικά θέρετρα. "Θέλουμε οι εργαζόμενοι στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Μ' αυτό τον τρόπο θα δείξουν σε όλους, ότι το σχέδιο είναι απόλυτα ασφαλές", δηλώνει ο νομάρχης Ζαμπουνίδης, ο οποίος και προσθέτει ότι η περιοχή του Έβρου επιθυμεί να εξάγει αγροτική παραγωγή και τυρί προς τη ρωσική αγορά.

Οικολόγοι από τη χώρα και το εξωτερικό εξετάζουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου το σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργάς - Αλεξανδρούπολη, διότι είναι ασύμφορο για τη Βουλγαρία, δήλωσε ο Πέτκο Κοβάτσεφ από το "Ινστιτούτο για πράσινη πολιτική". Σύμφωνα με την άποψη του κ. Κοβάτσεφ οι απώλειες για τη Βουλγαρία από το σχέδιο ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, διότι το δημόσιο αρνείται να φορολογεί με ΦΠΑ όλες τις δραστηριότητες συνδεδεμένες με την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού. Θα αναζητήσουμε την άποψη νομικών για το εάν πρέπει η αγωγή να είναι κατά της διακυβερνητικής συμφωνίας ή κατά της ίδιας της επικυρώσεως από την εθνοσυνέλευση μας", εξηγεί ο κ. Κοβάτσεφ. Πρόσφατα στη Σωζόπολη ιδρύθηκαν δυο επιτροπές πρωτοβουλίας για δράσεις κατά της κατασκευής του πετρελαιαγωγού. Οι διαμαρτυρόμενοι ανακοίνωσαν, ότι ο αγωγός θα έχει μοιραία επίδραση στην οικολογία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη των παραθαλάσσιων δήμων.
Πηγή: Άποψη




Δεν υπάρχουν σχόλια: