18 Ιουλίου 2007

Αμερικανοί στην κοινοπραξία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης


ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ το επιχειρηματικό παζάρι γύρω από τον πετρελαιαγωγό ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολης. Τα σενάρια που θέλουν την είσοδο στο σχήμα που θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό εταιρειών από τις ΗΠΑ και το Καζαχστάν, εξαγοράζοντας μερίδιο από την ελληνική και τη βουλγαρική συμμετοχή, φαίνεται ότι επαληθεύονται. Ο αμερικανικός κολοσσός της Chevron- ετήσιου τζίρου 205 δισ. δολαρίων- και η καζαχική Κazmunaigas, οι οποίες έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Καζαχστάν, εκδήλωσαν και επισήμως ενδιαφέρον να μπουν ως μέτοχοι στην κοινοπραξία του αγωγού, αγοράζοντας τμήμα από το βουλγαρικό ή το ελληνικό ποσοστό.
Ποια μερίδια θα περιοριστούν
Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν στη Σόφια πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι της ρωσικής πλευράς (Τrasneft, Gazproneft, Rosneft), της ελληνικής (ΕΛ.ΠΕ., όμιλοι Λάτση και Κοπελούζου) και της βουλγαρικής, για τη σύσταση της διεθνούς εταιρείας με την επωνυμία Τransbalkan Ρipeline που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού.
Εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε το μερίδιο των ρωσικών εταιρειών θα παραμείνει στο 51%, αλλά των βουλγαρικών και των ελληνικών, που έχουν δεχθεί να μοιραστούν το υπόλοιπο 49% με 24,5% η καθεμία, θα περιοριστεί περαιτέρω.
Παράγοντες ωστόσο της πετρελαϊκής αγοράς υποστηρίζουν ότι θα θωρακιστεί 100% η βιωσιμότητα του αγωγού και θα απαλειφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπήρχαν εκ μέρους της Ουάσιγκτον, αφού εκτός από ρωσικού ενδιαφέροντος θα είναι πλέον και αμερικανικού.
Μέτοχοι, όχι ελέγχοντες
Φυσικά τον έλεγχο του αγωγού θα έχει το Κρεμλίνο, αφού οι επικεφαλής των τριών ρωσικών εταιρειών είναι όλοι άνθρωποι του περιβάλλοντος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσον αφορά τις Chevron (απασχολεί 62.000 άτομα σε όλο τον κόσμο) και Κazmunaigas, και οι δύο συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ που ελέγχει τον πετρελαιαγωγό CΡC, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο του Καζαχστάν και του Αζερμπαϊτζάν- από το Τενγκίζ και το Μπακού προς το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ- από όπου και θα φορτώνονται τα δεξαμενόπλοια για το Μπουργκάς.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ελληνικός αγωγός και εθνικής σημασίας; Γύρνα πλευρό και κοιμήσου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: