9 Ιουνίου 2007

Αρχίζουν τα έργα το 2008(Κώστας Βουτσαδάκης Ελεύθερος Τύπος )

Αρχίζουν τα έργα το 2008
Ως τον Οκτώβριο η κοινοπραξία για το Μπουργκάς
Επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης της εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ζήτησε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας κ. Β. Kριστένκο. Στόχος της Ρωσίας είναι να έχει συγκροτηθεί η εταιρία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής το 2008 και να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός το 2010-2011, όπως προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα. Στις 6 Ιουνίου στη Μόσχα θα γίνει συνάντηση των ελληνικών, ρωσικών και βουλγαρικών εταιριών που συμμετέχουν στο έργο για τη συγκρότηση της κοινοπραξίας.
ΕκκρεμότηταΚάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ποσοστών του αγωγού σε ενδιαφερόμενες εταιρίες, όπως η Σέβρον, ενώ μία ακόμη εκκρεμότητα είναι η υπογραφή της συμφωνίας διέλευσης μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και των εταιριών.
Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό έχει ήδη κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Πέρασε επίσης από τη ρωσική Δούμα, αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ενώ δεν έχει κυρωθεί ακόμη από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, η οποία αποδίδει την καθυστέρηση στις εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών.
Στη συνάντηση Σιούφα - Κριστένκο συζητήθηκε και η χρονική επέκταση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με παράλληλη αύξηση των ποσοτήτων που έρχονται στην ελληνική αγορά.
Στις αρχές Ιουνίου κατά τις πληροφορίες θα είναι έτοιμο το κείμενο της νέας διακρατικής συμφωνίας που θα τεθεί ως βάση συζήτησης με στόχο να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος του χρόνου. Η σύμβαση που «τρέχει» τώρα προβλέπει «οροφή» 2,8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και έχει καταληκτική ημερομηνία το 2016.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η ποσότητα σε 5 δισ. και να επεκταθεί η συμφωνία ως το 2040, ενώ η ρωσική πλευρά θέτει ζήτημα απευθείας πρόσβασης της Gazprom στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο και της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.Κώστας Βουτσαδάκης Ελεύθερος Τύπος ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ (ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ)ΜΑΚΑΡΙΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: