15 Ιουνίου 2007

Αγωγός Μπουργκάς: Ενεργό ρόλο διεκδικεί και το Καζακστάν

Αγωγός Μπουργκάς: Ενεργό ρόλο διεκδικεί και το Καζακστάν
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line 8/6/2007 1:18:10 μμ
Τις βάσεις για να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου μεταξύ Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης, επιδιώκει να θέσει, στο τριήμερο που ξεκινά από σήμερα, η κυβέρνηση του Καζακστάν.
Η πετρελαιοπαραγωγός πρώην Σοβιετική Δημοκρατία που δεν «κρύβει» το ζωηρό της ενδιαφέρον για το project, «γλυκοκοιτάζοντας» τμήμα από τα μερίδια της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη διεξαγωγή του διεθνούς οικονομικού forum που αρχίζει στην Αγ. Πετρούπολη, για να προωθήσει τα σχέδιά της.
Για το συγκεκριμένο forum έχει μεταβεί, ήδη, στη ρωσική πόλη ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας όπως κι ο βούλγαρος υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και δημοσίων έργων A. Gagauzov, με τους οποίους θα επιδιώξει να συναντηθεί ο υπουργός ενέργειας κι ορυκτών πηγών του Καζακστάν.
Πληροφορίες από τη Σόφια μάλιστα τονίζουν ότι στο περιθώριο των εργασιών του 11ου forum, θα αρχίσουν προκαταρτικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση από το Καζακστάν μέρος του ποσοστού της Βουλγαρίας και της Ελλάδας το οποίο, επί του παρόντος, κατανέμεται ισομερώς, ήτοι από 24,5%. Το υπόλοιπο 51%, ως γνωστόν, ανήκει στη ρωσική πλευρά (σ. σ. Rosneft, Gazprom Neft, Transneft), η οποία δεν το διαπραγματεύεται. Το πόσο θα είναι το ποσοστό που πιθανώς θα παραχωρηθεί, εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη συζήτηση των τριών υπουργών. Ωστόσο, ο Καζάκος υπουργός, κ.B. Izmukhabetov, σε δηλώσεις του στο Reuters, στα τέλη Απριλίου, είχε δώσει μια «γεύση» των προθέσεών του, τονίζοντας πως «θα μπορούσε να αποκτηθεί το μισό, από το 49% που αναλογεί σε Ελλάδα και Βουλγαρία».
Για τον πετρελαιαγωγό, πάντως, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει και οι πετρελαϊκές εταιρείες TNK - BP και Chevron.
Σημειώνεται πως το 11ο διεθνές οικονομικό forum της Αγ. Πετρούπολης οργανώνεται από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αποτελεί κορυφαία διοργάνωση, με στόχο τη συζήτηση θεμάτων σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο των εργασιών του θα αναλυθεί η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, οι τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και οι προοπτικές των αναδυόμενων αγορών των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις για την προώθηση επενδύσεων και έργων καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: