9 Ιουνίου 2007

Eνεργειακό πόκερ με τον αγωγό (Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ )

Eνεργειακό πόκερ με τον αγωγό
Ποιες είναι οι επιδιώξεις Ρωσίας και ΗΠΑΟ πρωθυπουργός, σπανίως δέχεται στοΜέγαρο Μαξίμου υπουργούς ξένων κυβερνήσεων. Αλλά ο κανόνας δεν ισχύει, όταν πρόκειται για τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, κ. Βίκτορ Κριστένκο, ο οποίος εργάζεται συστηματικά υπό τις οδηγίες του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ενεργειακό επεκτατισμό της χώρας του που ξυπνά το «βασικό ένστικτο» αυτοσυντήρησης των ΗΠΑ.

Επισήμως, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στη Μόσχα μεταξύ των εκπροσώπων των εταιριών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας για την έναρξη κατασκευής του αγωγού και στην προετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας για την επέκταση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2040.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στο διπλωματικό παρασκήνιο αυτόν τον καιρό είναι ο αμερικανορωσικός συμβιβασμός για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να απελευθερωθεί η Βουλγαρία από τις αμερικανικές πιέσεις να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο και να μην εμφανίσει στη συνέχεια προσκόμματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του βουλγαρικού μεριδίου (24,5%) και η Μόσχα εκφράζει πλέον ανοιχτά την συγκατάθεσή της. Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, κατά την επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας από τη Δούμα, ο κ. Κριστένκο είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή της αμερικανικής εταιρίας «δεν πρέπει να αποκλειστεί». Είχε επίσης δηλώσει ότι «η δημιουργία του αγωγού θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ».

Εκτιμήσεις
Αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι τα τάνκερ μετά την Αλεξανδρούπολη θα πηγαίνουν όχι μόνο στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και σ’ εκείνες της βόρειας Αμερικής. Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η Μόσχα αποδέχεται τη συμμετοχή αμερικανικών συμφερόντων στον συγκεκριμένο αγωγό ακριβώς γιατί το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικότερο. Η Ρωσία θα ελέγχει έτσι κι αλλιώς τον πρώτο αγωγό που περνά από αμιγώς κοινοτικό και ΝΑΤΟϊκό έδαφος (Ελλάδα-Βουλγαρία), γεγονός που εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της «Γκάζπρομ». Ζητούμενο στο εξής για τη Μόσχα, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, είναι να υπάρξει ανταποδοτικός αμερικανορωσικός συμβιβασμός στον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.

Οι ΗΠΑ προωθούν το αζερικό φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άρσης του ρωσικού μονοπωλίου, αλλά η Ρωσία έχει ήδη αγοράσει μεγάλες ποσότητες αερίου στο Αζερμπαϊτζάν και θα δώσει μάχη για τη διοχέτευση στον αγωγό των ποσοτήτων που έχει υπό τον έλεγχό της.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πληροφορίες κατά τις οποίες η «Γκάζπρομ» εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στον αγωγό αερίου «Ναμπούκο» που έχει σχεδιαστεί με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία!

Αγγελική Σπανού
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: