4 Μαΐου 2007

Καντάρια και άλλες αλήθειες...

Διάβασα το άρθρο της εφημερίδας "Ελεύθερη Θράκη" με τίτλο "Ήταν ιδέα του Ε. Στυλιανίδη;" και απομωνώνω μερικά κομμάτια. Έχουμε και λέμε:


"Για το δίκιο της Αλεξανδρούπολης φωνάζουμε.
Και ζητούμε να μην μας κλέψουν στο… "καντάρι".
Ο λόγος για τα περίφημα αντισταθμιστικά οφέλη που θα διατεθούν κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του Αγωγού Πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Τα οποία όπως διαπιστώνουμε, όσο περνά ο χρόνος, τόσο αποδυναμώνονται.
Ας παρακολουθήσουμε όμως την πορεία των εξαγγελιών του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.
- Στις 15 Μαρτίου, κατά την τελετή υπογραφής της τριμερούς Συμφωνίας Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρωσίας δήλωσε στην Αθήνα: "Τα αντισταθμιστικά οφέλη από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξ/πολης θα πάνε ΟΛΑ στον Εβρο".
- Αργότερα η λέξη "ΟΛΑ" άλλαξε και έγινε ποσοστό 80%.
- Και τέλος στις 29 Απριλίου, κατά τη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σιούφας μίλησε για τους τρεις (3) Νομούς της Θράκης, με μεγαλύτερο ποσοστό στον Εβρο.
Η πτωτική αυτή εξέλιξη όπως είναι φυσικό προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη της Αλεξ/πολης που βλέπει τις γνωστές μεθοδεύσεις της Αθήνας να στρέφονται κατά των συμφερόντων του Εβρου.
Γιατί, κακά τα ψέμματα, ο Εβρος είναι αυτός και κυρίως η Αλεξανδρούπολη που θα τραβήξει τον "αραμπά" από την κατασκευή και λειτουργία του πετρελαιαγωγού.
Όλα αυτά τα έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε προηγούμενα δημοσιεύματα της Εφημερίδος μας, τονίζοντας ότι στην πλατεία της Κομοτηνής ή της Ξάνθης δεν πρόκειται να στάξει ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο για να τις λερώσει."

"...Εκείνο που προέχει, όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Εβρου, Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκαμάνης, "είναι να πεισθούν οι Εβρίτες ότι τα οφέλη του πετρελαιαγωγού θα είναι περισσότερα από τις ζημίες".

Και κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
Αντίθετα, η εμπιστοσύνη των Ιθαγενών Εβριτών, παραμένει κλονισμένη.
Ας το προσέξουν αυτό οι εμπνευστές της ανάπτυξης της Θράκης… με "ξένα κόλυβα".

Σταύρος Κονδύλης"

Ορίστε λοιπόν. Η εφημερίδα που σήκωσε το πανηγυρικό λάβαρο του αγωγού αρχίζει και δεν αισθάνεται καλά τελευταία, έστω και για λιγότερο σημαντικούς λόγους από αυτούς που θα 'πρεπε. Όλοι λοιπόν η ιστορία γίνεται για το "καντάρι" (δηλαδή τα λεφτά) που θα είναι ψίχουλα μπροστά σ' αυτά που θα χαθούν από τις "παράπλευρες απώλειες" και όχι από τα δήθεν "παράπλευρα κέρδη". Το έχουν ήδη παραδεχθεί οι υπέρμαχοι του αγωγού.
Τα "περίφημα" αντισταθμιστικά οφέλη που δεν θα διατεθούν για την προστασία του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του αγωγού, τα οποία όπως διαπιστώνει η εφημερίδα με περίσσο φαρισαϊσμό, δεν αποδυναμώνονται όσο περνά ο χρόνος, αλλά ήταν αποδυναμωμένα από πριν, τα μηνύματα που δείχναν αυτό που τώρα "ανακαλύπτει" ο κ. Κονδύλης υπήρχαν και σφυρίζανε σαν ερινύες πριν από πολύ καιρό. Αλλά κάποιοι μας το κρύβανε αυτό ηθελημένα και κάποιοι άλλοι από άγνοια.

Το ότι
"στην πλατεία της Κομοτηνής ή της Ξάνθης δεν πρόκειται να στάξει ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο για να τις λερώσει." μήπως σημαίνει ότι παραδεχόμαστε τελικά πως θα στάξει στις πλατείες της Αλεξανδρούπολης;

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αγωνία κάποιων να μας πείσουν να δεχθούμε τον αγωγό και τα "οφέλη" του. Δυστυχώς το ένστικτο των ηθελημένα αμόρφωτων/μη ενημερωμένων κατοίκων αυτού του τόπου, αποδεικνύεται ισχυρότερο από τα ψέματα με τα οποία μας "λούσανε" τόσον καιρό για το Σωτήρα Αγωγό.

Απλά ελπίζω ότι όταν θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τον αγωγό της αυταπάτης, να μην είναι πια πολύ αργά και να μπορέσει να αλλάξει η μοίρα που έχουν σχεδιάσει κάποιοι άλλοι για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: