24 Μαΐου 2007

Ο Αγωγός Πετρελαίου ως Εθνικός Σκοπός

Ένα από τα "σοβαρότερα" επιχειρήματα που καταθέτουν οι υποστηρικτές του αγωγού για να δώσουν βάση στην παραφιλολογία τους περί του αγωγού είναι ο περίφημος "Εθνικός Σκοπός" για τον οποίο πρέπει να δεχθούμε την καταστροφή του τόπου μας. Και επειδή δεν μπορούν να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα με εύλογα και προφανή στοιχεία που να αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους, χρησιμοποιούν βοηθητικά και το εξίσου νεφελώδες "Γεωστρατηγικά Οφέλη" (και πάλι χωρίς να πείθουν με τα μη-επιχειρήματά τους). Στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να στηρίξουν τον "αγώνα" τους φτάνουν μέχρι το σημείο να κατηγορήσουν (τουλάχιστον off the record) τους ανθρώπους που εναντιώνονται στο έργο ως περίπου ή και τελείως προδότες και μη πατριώτες.

Όμως:
1. Τί είναι τελικά εθνικός σκοπός;
2. Τί είναι προδοσία;
3. Τι είναι πατριωτισμός;

1. Εθνικός σκοπός είναι:
- Να εισπράτει η Ελλάδα (το κέντρο δηλαδή και όχι ο Έβρος) 20 εκ. ευρώ το πολύ κάθε χρόνο από τα τέλη διέλευσης του πετρελαίου. Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο και εξαρτάται από τον ανταγωνισμό (τα έχουμε ξαναπεί αυτά)
...αλλά εθνικός σκοπός
δεν είναι να αυξήσουμε τον τουρισμό στο Αιγαίο κατά 1 εκ. άτομα (τόσα ας υποθέσω ότι θα χάσει η Ελλάδα λόγω της απαξίωσης των νησιών μας) που ο καθένας μορεί να αφήνει π.χ. 1000 ευρώ κατά την παραμονή του εδώ, δηλ. 1.000.000x1.000= 1 δις ευρώ το χρόνο μείον στο Πανελλήνιο εισόδημα! (μα φυσικά δεν έχει γίνει μελέτη για τις επιπτώσεις του αγωγού στον τουρισμό της Ελλάδος. Δεν χρειάζεται να μάθουμε τι θα χάσουμε από αυτή την υπόθεση)

Εθνικός σκοπός είναι:
- Να προσελκίσουμε επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη από εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν στα παρελκόμενα του αγωγού. Οι εταιρίες αυτές φυσικά δεν θα παρθενογεννηθούν αλλά θα έρθουν από άλλες περιοχές (π.χ. Σίνδο? Ελευσίνα? ΒΙ.ΠΕ. Αθηνών? ...ποιος ξέρει) με επιδοτήσεις που θα προέρθουν από το 4ο Κ.Π.Σ. και θα περικόψουν κονδύλια που θα προοριζότανε για άλλα έργα και δράσεις στην περιοχή της Θράκης. Μην αυταπατάστε, τα κονδύλια αυτά δεν θα τα κόψουν π.χ. από την Πελοπόννησο. Δεν πρόκειται να γίνει καμιά αναδιανομή χρημάτων προς τα βόρεια.
- ...αλλά εθνικός σκοπός
δεν είναι να εκμεταλλευτούμε 100% το 4ο Κ.Π.Σ. ολοκληρωτικά για αναπτυξιακές επενδύσεις στη Θράκη και τη θωράκιση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή

Εθνικός σκοπός είναι:
- Για τους ίδιους τους Αλεξανδρουπολίτες (αλήθεια πόσοι είναι πραγματικά από την πόλη?) η αύξηση του πληθυσμού της πόλης και ανάλογη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και φυσικά των εσόδων.
- ...αλλά εθνικός σκοπός
δεν είναι η συγκράτιση του πληθυσμού της ενδοχώρας του Έβρου και δραστηριοποίησή του στον τόπο του. Όταν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου θα κατηφορίζουν στα νότια για να βρουν δουλειά (λόγω των παραφουσκωμένων σεναρίων απασχόλησης) και αυτό που θα βρίσκουν, εάν είναι τυχεροί, θα είναι δουλειές κακοπληρωμένες και με ημερομηνία λήξης, έντονο ανταγωνισμό από αλλοδαπούς, κυρίως Βουλγάρους (πιστεύετε ότι θα προτιμήσουν οι εταιρίες Έλληνες που ζητάνε περισότερα από τους ξένους?) και θα εγκαταλείπουν χωράφια ή δουλειές με το ίδιο ή και ανώτερο εισόδημα στον τόπο τους?

Εθνικός σκοπός είναι:
- Να έχουμε ένα αγωγό κατά μήκος των συνόρων μας για να μας "προστατεύει" από τους Τούρκους! με την "ευγενική" συνδρομή των Ρώσων (κάποιοι το πιστεύουν ακόμη αυτό). Ακόμη και έτσι ο αγωγός είναι πρόκληση και δέλεαρ αναταραχής και διεκδικήσεων από απέναντι (ή και πιο μακρυά). Αυτά τα λένε οι ίδιοι οι κυβενητικοί αξιωματούχοι και σπεύδουν οι δικοί μας οι πολιτικοί (βλέπε Ζαμπουνίδης και άλλοι) να ζητάνε ιδιαίτερη στρατιωτική μέριμνα για τον αγωγό
- ναι, αυτόν τον αγωγό που θα φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή!!! - με το αζημίωτο πάντα, μη ξεγιελιέσαι, τίποτα δεν είναι τζάμπα τη σήμερον ημέρα. Γιατί χρειαζόμαστε την στρατιωτική ενίσχυση εάν ήταν να φέρει σταθερότητα από μόνος του, μπορεί να μου απαντήσει κάποιος?
- ...αλλά εθνικός σκοπός
δεν είναι η κοινή δράση και ανάπτυξη κοινών συμφερόντων με τους γείτονες ώστε να μην έχουν λόγο και αιτία να σκεφτούν περίεργα?

Όποιος ξέρει περισσότερα για το τι είναι εθνικός σκοπός ας προσφέρει ένα χέρι βοήθειας. Αφού δεν απαντάνε οι πολιτικοί μας, ας προσπαθήσουμε εμείς...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΑΝΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ!!!!!!