31 Μαΐου 2007

Η Τουρκία ξεκίνησε τον ανταγωνιστικό αγωγό πετρελαίου

Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού μήκους 700 χλμ., ο οποίος θα συνδέει το λιμάνι της Σαμψούντας στον Εύξεινο Πόντο με το Τσεϊχάν στη Μεσόγειο, αν και δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις με τους προμηθευτές.
Επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων, είναι ο τουρκικός όμιλος Calik Enerji και η ιταλική Eni, ενώ μικρά ποσοστά κατέχουν οι Indian Oil και Royal Dutch/Shell.
Ο τουρκικός αγωγός θα ανταγωνίζεται τον πετρελαϊκό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης...
...Ο τουρκικός αγωγός θα έχει διπλάσια χωρητικότητα και θα αποπερατωθεί μέχρι το 2010.
Θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία και την Κασπία, παρακάμπτοντας το συμφορημένο στενό του Βοσπόρου που χωρίζει στα δύο την Κωνσταντινούπολη.
Επιθυμία της Τουρκίας είναι να μετατρέψει το Τσεϊχάν, όπου ήδη τερματίζει πετρελαϊκός αγωγός 1.770 χλμ. που ξεκινά από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σε διεθνή κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως και ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν, που μεταφέρει έως και 1 εκατ. τόνους πετρελαίου ημερησίως, το έργο της Σαμψούντας έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, αφού θα παρακάμπτει τη ρωσική επικράτεια.
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ"

Είδες λοιπόν Εβρίτη ποιος είναι ο ανταγωνιστικός αγωγός του "δικού μας"; Που είναι εκείνα τα παραμύθια που λέγανε μέχρι πρόσφατα οι πολιτικοί μας και τα πρόθυμα παπαγαλάκια τους ότι "ο αγωγός αν δεν γίνει από εδώ θα γίνει από απέναντι"; Και γιατί είχαν τέτοια σιγουριά γι'αυτά που λέγανε; Δεν είχαν σιγουριά αλλά θράσος γιατί τέτοιο απαιτείται όταν πρέπει να πεις ψέματα. Και από ψέμα περί του αγωγού άλλο τίποτα...

Υ.Γ. 1
Την έπιασες τη διαίρεση;

Σαμσούντα-Τσεϊχάν: 1.5 δις δολ./700 χμ = 2,14 εκ. δολ/χιλιόμετρο
Μπουργκάς-Αλεξ/πολη: 1 δις δολ./280 χμ = 3,52 εκ. δολ/χιλιόμετρο
Επιπλέον: ...οι όροι της μεταφοράς του πετρελαίου μέσω του Αγωγού Πετρελαίου πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις άλλες διόδους μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή. (Άρθρο 5 της συμφωνίας του αγωγού)
Τί ψέλισες φίλε Εβρίτη; Τι θα γίνει με τα αντισταθμιστηκά οφέλη; Μάντεψε...

Υ.Γ. 2
Η εφημερίδα δεν κάνει κουβέντα για την επίσκεψη Παπαγιαννάκη και την ομιλία του σήμερα στο Μουσείο Αρχαιοφίλων για τον αγωγό. Καθόλου τυχαίο φυσικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ANTE KAI KALH EPITYXIA NA TON TELEIOSOYN GRHGORA