3 Απριλίου 2007

Γερμανοί και "Ανάπτυξη"

Ορίστε πως αντιμετωπίζουν την έννοια "Ανάπτυξη" οι Γερμανοί. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να σκεφτούμε να υλοποιήσουμε ανάλογες επενδύσεις στη δική μας περιοχή? Γιατί όταν ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το άρμα του Πετρελαίου, εμείς βάζουμε τα δυνατά μας να εξαρτηθούμε από αυτό, όλο και περισσότερο?

«Ηλιακή κοιλάδα» η Γερμανία


Ώσπου να φανεί η «πράσινη» ενέργεια, το αδειανό πια εργοστάσιο μικροτσίπ από σιλικόνη σε αυτήν την πόλη στα γερμανοπολωνικά σύνορα δεν ήταν παρά άλλο ένα μνημείο των αποτυχημένων πολιτικών υποσχέσεων στην Ανατολική Γερμανία.

Σήμερα, αυτό το εργοστάσιο στο οποίο δραστηριοποιείται η «πράσινη» εταιρεία Conergy πήρε ξανά ζωή, στη Φρανκφούρτη του Όντερ! Όταν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του κόσμου. «Είναι σαν να κερδίσαμε το λαχείο», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Μάρτιν Πάτσελτ στην εφημερίδα «Χέραλντ Τρίμπιουν».

«Πράσινες» εταιρείες

Μολονότι κάθε άλλο παρά φημίζεται για το ηλιόλουστο κλίμα της, η Γερμανία είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο: της αντιστοιχεί το 55% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και παροχής συμβουλών Solarbuzz. Η χώρα μετατρέπεται σε μια «ηλιακή κοιλάδα» από «πράσινες» εταιρείες, οι οποίες ενθαρρύνονται από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα επιδοτήσεων που η επιτυχία του έχει εμπνεύσει παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλες χώρες, από τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα. Γερμανικές και ξένες εταιρείες κατασκευάζουν εγκαταστάσεις παραγωγής με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες και φωτοβολταϊκά τόξα σε όλον τον κόσμο.

Κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για οικονομικά προβληματικές περιοχές συνετέλεσαν στην εγκατάσταση πολλών νέων εργοστασίων σε περιοχές στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα 21 επιχειρήσεις ηλιακής ενέργειας - μεταξύ των οποίων η Q-Cells και Solar World που κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως - εγκαταστάθηκαν εκεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 30-03-07



Στην Πορτογαλία η μεγαλύτερη μονάδα ηλιακής ενέργειας
BBC

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας εγκαινιάστηκε χθες στην Πορτογαλία. Συστοιχίες ηλιακών πινάκων τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να καλυφθεί μια συνολική έκταση 600 στρεμμάτων σε μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επέβλεψαν την κατασκευή του εργοστασίου, η μονάδα θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει περίπου οκτώ χιλιάδες κατοικίες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή αυτού του ηλιακού πάρκου αποτελεί μία ακόμα από τις προσπάθειες της Πορτογαλίας να περιορίσει κατά το δυνατόν την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα καύσιμα και ταυτόχρονα να μειώσει την παραγωγή των ατμοσφαιρικών ρύπων και κατ’ επέκταση τη συμβολή της χώρας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επίσης, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, το εργοστάσιο πρόκειται να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής Αλεντέγιο, που βρίσκεται 200 χλμ. νοτιοανατολικά της Λισσαβώνας, ενώ θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα φτωχή περιοχή και μέχρι σήμερα στηριζόταν οικονομικά μόνο στην παραγωγή λαδιού.

Το εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει 11 γιγαβάτ ώρες ενέργειας κατ’ έτος. Η καύση ορυκτών καυσίμων, που θα επέτρεπαν την παραγωγή της ίδιας ενέργειας, θα προκαλούσε την έκκληση 30 χιλιάδων τόνων αερίων από αυτά που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσα σ’ ένα χρόνο.

«Αυτό το πρόγραμμα είναι επιτυχές λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας της Πορτογαλίας» εξηγεί ο Κέβιν Ουόλς της Renewable Energy GE, της εταιρείας που κατασκεύασε το εργοστάσιο, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Πορτογαλία στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.