9 Απριλίου 2007

«Η Ρωσία δεν δεσμεύεται με συμφωνίες»

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικά σημεία από τη συνέντευξη του Βλαντιμίρ Μίλοφ (αναπληρωτής υπουργός ενέργειας της Ρωσίας το 2002) στην Ελευθεροτυπία στης 4/3/2007. Μία καλή ευκαιρία να σκεφτούν κάποιοι ένθερμοι υποστηρικτές της υπογραφής του αγωγού, κατά πόσον ενδιαφέρεται για τη δική μας ασφάλεια και ακεραιότητα (εδαφική και ενεργειακή) η Ρωσική πλευρά. Ας μη δίνουμε υπερβολικές διαστάσεις (κυρίως θετικές) στα λεγόμενα και πιθανώς υπονοούμενα των προέδρων των τριών χωρών και των προέδρων των εμπλεκόμενων εταιριών...


Βάλια Βαϊμάκη: "Στην εισήγησή σας προς το Ευρωκοινοβούλιο αναφερθήκατε στο παράδειγμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης λέγοντας ότι δεν θα είναι αποδοτικός. Γιατί;"
Βλαντιμίρ Μίλοφ: "- Πιστεύω ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο στον αγωγό. Υπολογίστε ότι εάν υπάρχει μεγάλη κίνηση των τάνκερ στο Βόσπορο, η μεταφορά για αναμονή τριών εβδομάδων θα κοστίσει 5 δολάρια παραπάνω για κάθε τόνο. Η μεταφορά με τον αγωγό θα κοστίζει περισσότερο από 7 δολάρια για κάθε τόνο, άρα θα είναι πιο συμφέρον να περιμένεις τρεις βδομάδες. Πάντως, πιστεύω ότι είναι θετικό να υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές: ο Βόσπορος, ο Σαμψούντα-Ζαχούν και ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης."

Βάλια Βαϊμάκη: "Πώς διαγράφονται οι σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης;"
Βλαντιμίρ Μίλοφ: "- Πολλοί αναλυτές που συζητούν το θέμα της ενέργειας δίνουν μεγάλη σημασία στην ανανέωση της Συμφωνίας Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ -αντίθετα- η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν είναι τόσο σημαντικό και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς καμία συμφωνία. Προτιμούν να προχωρήσουν σε μία σοβαρή ανάλυση των πλεονεκτημάτων που προσέφερε στη χώρα η προηγούμενη συμφωνία και να πράξουν ανάλογα. Εάν, λοιπόν, υπάρξει βέτο από την πλευρά της Ε.Ε., τότε και η Ρωσία
είναι έτοιμη ν' αντιδράσει και μάλιστα ν' αποσυρθεί εντελώς από τις συνομιλίες. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ ν' αποκλείσω. "

Βάλια Βαϊμάκη: "Δεν υπάρχει κανένα κέρδος, δηλαδή, για τη
Ρωσία; Μπορεί εύκολα να γυρίσει την πλάτη της στη συμφωνία;"
Βλαντιμίρ Μίλοφ: "- Η
Ρωσία, η παρούσα της κυβέρνηση τουλάχιστον, προτιμά να μη δεσμεύεται με συμφωνίες. Οταν το κάνει, θέλει να λαμβάνει σημαντικά ανταλλάγματα."



Δεν υπάρχουν σχόλια: