25 Απριλίου 2007

«Ας μην επιτραπεί μονόπλευρη ενημέρωση από τον κ. Σιούφα…»

Τις σοβαρές του ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην υγεία και τη ζωή των Εβριτών και των Θρακιωτών γενικότερα, μελλοντική λειτουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου και αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατρών Δημήτριος Αναστασιάδης, ενώ επεσήμανε τις αμφιβολίες του για το αν και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος με τη δομή που λειτουργεί σήμερα για την προάσπιση του περιβάλλοντος.
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή του δημοσιογράφου Δημήτρη Πέτροβιτς στο «ΘράκηΝΕΤ», αναφέρθηκε σε γενικότερα ζητήματα υγείας της περιοχής μας, αλλά παράλληλα έκανε λόγο και για μια σειρά από κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο ζήτημα του αγωγού πετρελαίου αλλά και στη στροφή που όπως παρατηρεί επιχειρείται στην πολιτική της ανάπτυξης του τόπου μας. «Αντί για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, μας φέρνουν ρυπογόνες επενδύσεις. Είναι ανάγκη να εφαρμοστεί σωστό μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή μας αλλά φαίνεται ότι κινδυνεύουμε με τις επενδύσεις που προτείνονται το τελευταίο διάστημα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, «ζωή – υγεία είναι έννοιες αλληλένδετες με το περιβάλλον. Η ιατρική επιστήμη έχει κάνει θαύματα, όπως και οι φαρμακοβιομηχανίες. Ωστόσο, οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία μεγαλώνουν και αυτό οφείλεται στην μόλυνση του περιβάλλοντος και στον κακό τρόπο ζωής. Οι Εβρίτες, οι Θρακιώτες γενικότερα ζουν σε μια ιδιαίτερα επιβαρημένη περιοχή λόγω του Τσέρνομπιλ, του Κοζλοντούι, του ποταμού Έβρου. Δεν δέχεται λοιπόν ούτε ένα μόριο επιπλέον ρύπανσης. Ενώ το μέλλον της περιοχής της Αλεξανδρούπολης προοιωνίζονταν λαμπρό, βλέπω να φτάνουμε σε δύσκολο σημείο. Κινδυνεύουμε να γίνουμε η Ελευσίνα της Ελλάδας, η ενεργειακή χαβούζα της Ευρώπης».
Ο ίδιος με τα όσα είπε δεν έδειξε εμπιστοσύνη στις δομές και στη λειτουργία του κράτους. «Το κράτος όπως λειτουργεί σήμερα, με τη δομή που έχει δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής μας. Εδώ και δέκα χρόνια στέλνω επιστολές για το θέμα των μεταλλίων της Κίρκης και οι αρμόδιοι μου απαντούν ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεκάδες καταδίκες για περιβαλλοντικά θέματα εκκρεμούν ενάντια στο ελληνικό κράτος. Και πως μπορώ λοιπόν να τους έχω εμπιστοσύνη για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος για ένα τέτοιου μεγέθους και βεληνεκούς έργο όπως είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη;».
Ο κ. Αναστασιάδης προέτρεψε να υπάρξει σοβαρή σκέψη, περισυλλογή, προβληματισμός, ενώ υπογράμμισε το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης στο ζήτημα. «Τα πράγματα στο μεγάλο έργο του αγωγού πετρελαίου δεν είναι τόσο απλά. Αν δούμε τη συμφωνία, μιλάμε για ένα εθνικό έργο της Ρωσίας, για ένα έργο πολυεθνικών κολοσσών. Ας χαμηλώσουν οι τόνοι, ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία. Ας καταλάβουμε ότι χρυσωρυχείο για την Αλεξανδρούπολη είναι ο ιαματικός – συνεδριακός τουρισμός, η φύση, η αλιεία, χρυσή επένδυση θα ήταν η Λιμενική Ακαδημία που χάθηκε».
Κάλεσε τους βουλευτές μας αλλά και τους τοπικούς άρχοντες να είναι περισσότερο διεκδικητικοί. «Να απαιτούν περισσότερα..» είπε χαρακτηριστικά και προέτρεψε τον Νομάρχη Έβρου Ν. Ζαμπουνίδη να καλέσει στο διευρυμένο νομαρχιακό όργανο που θα συνεδριάσει την Κυριακή παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα ειδικούς επιστήμονες για να τοποθετηθούν και να ενημερώσουν. «Κάνω έκκληση στον κ. Ζαμπουνίδη να μην επιτρέψει την μονόπλευρη ενημέρωση από τον κ Σιούφα. Να καλέσει ειδικούς περιβαλλοντολόγους, ιχθυολόγους για να ακουστεί και η άλλη άποψη. Θα πρέπει να πούμε όχι στον μονόλογο. Να υπάρχει πολύπλευρη εκπροσώπηση φορέων» επεσήμανε οκ. Αναστασιάδης
Εκτός αυτού ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας για τον χώρο υγείας του Έβρου, ζήτησε άμεσα προσλήψεις και περισσότερη φροντίδα για το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης (Ναυαρχίδα χωρίς πλήρωμα, είπε), αν μπει ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου, ενώ άσκησε κριτική κατά παντός υπευθύνου για το θέμα του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης λέγοντας ότι πρόσφατα πήρε διαβεβαίωση από τον κ. Αβραμόπουλο ότι τελικά πήρε το δρόμο της αναβάθμισης.


Συντάκτης: Γιώργος Πανταζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: