9 Απριλίου 2007

Συνεργασία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Το πρόγραμμα "Συνεργασία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική" (TREC) είναι ένα διεθνές δίκτυο των επιστημόνων, των πολιτικών και των εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Τα μέλη του TREC (σχεδόν 50 σε αριθμό) είναι σε τακτική επαφή με τις εθνικές κυβερνήσεις και με ιδιώτες επενδυτές, που έχουν στόχο να τονίσουν τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από τη συνδιαστικής χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, όπως και την προώθησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε αυτόν τον τομέα.

Δεδομένου ότι ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003, έχει αναπτύξει το σχέδιο DESERTEC για την ενέργεια, την ύδρευση και την ασφάλεια του κλίματος σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (ΕU-MENA), στηριγμένος στη συνεργασία των Χωρών της Ανατολής και της Δύσης. Το πρόγραμμα DESERTEC της TREC είναι να ωθηθεί η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και της ύδρευσης με αφαλάτωση από τις ηλιακές εγκαταστάσεις θερμικής παραγωγής ενέργειας και τις ανεμογεννήτριες στη Μέση Ανατολή και Β.Αφρική και να μεταφερθεί η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια μέσω των γραμμών μετάδοσης υψηλής τάσης (HVDC) από όλες αυτές τις περιοχές προς την Ευρώπη (με συνολικές απώλειες 10-15% το μέγιστο) . Τώρα ο TREC κάνει αυτό το σχέδιο πραγματικότητα σε συνεργασία με τους ανθρώπους της πολιτικής, της βιομηχανίας και τον κόσμο της χρηματοδότησης.


Στον παρακάτω χάρτη δείτε πως η Ελλάδα έχει οριστεί ως κέντρο παραγωγής ηλιακής ενέργειας και ένα από τα βασικά διαμετακομιστικά κέντρα της παραγώμενης ενέργειας συνολικά.

The image “http://www.trecers.net/fullplan.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


Στην επόμενη εικόνα μπορείτε να δείτε τις εκτάσεις γης που απαιτούνται (μέσα σε κόκκινα πλαίσια) για να παραχθεί ενέργεια, με τη χρήση ηλιακών εγκαταστάσεων θερμικής παραγωγής ενέργειας στην έρημο Σαχάρα, ίση με αυτή που καταναλώνεται
1) σε ολόκληρο τον κόσμο (Welt)
2) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (EU-25)
3) στη Γερμανία (D)



Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί η Ελλάδα επιμένει να θέλει να "προσδεθεί στο άρμα του πετρελαίου"???...

Δεν υπάρχουν σχόλια: