20 Απριλίου 2007

Μας κλέβουν στο... "καντάρι"

Έλα Αλέκο, ανακάλυψες και εσύ την "Αμερική";

Τι λέγαμε για τα μαχαίρια που ακονίζονται και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της πίτας των ευρώ. Κάπως όψιμα ανακάλυψε η "Ελεύθερη Θράκη" ότι η υπόθεση των ανταποδωτικών οφελών ΒΡΩΜΑΕΙ. Και οι εκπλήξεις κ. Κονδύλη δεν θα σταματήσουν εδώ, στα 20 εκ. ευρώ (μόνο) που θα μοιραστούν και οι τρεις νομοί της Θράκης. Δεν υπάρχει πάτος σ' αυτό το πηγάδι. Όταν θα ακούσεις και άλλες τραγικές πτυχές της υπόθεσεις "Λεφτά για τη Συναίνεση" θα σηκώσεις τη σημαία της επανάστασης και θα ωρύεσαι για "...την κατάφορη αδικία", "...το ύπουλο παιχνίδι", "...την πισώπλατη μαχαιριά" και άλλα τέτοια υποκριτικά.

Τι είπατε φίλοι Εβρίτες; Δεν αισθάνεστε και πολύ καλά; Σας πιάνει μια ανατριχίλα; Παρακαλώ περιμένετε, η φτώχεια σας προωθείται...
προωθείται... προωθείται...

Ορίστε και το άρθρο:

Ελεύθερη Θράκη 20/4/2007

Ο λόγος για τα προσδοκώμενα αντισταθμιστικά οφέλη που περιμένουμε στον τόπο μας από τη λειτουργία του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξ/πολης.
Τα οποία σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, θα ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν είναι λίγα τα λεφτά.
Αλλά ρωτούμε: Πώς κόπηκε έτσι το "πλαφόν";
Είχαμε ακούσει πως για κάθε τόνο αργού πετρελαίου, θα εισπράττουμε ένα δολάριο.
Ο Αγωγός με την σχεδιασθείσα διατομή θα μεταφέρει 35 εκατ. τόνους πετρελαίου με στόχο, ύστερα από αύξηση της διατομής του, να φθάσει στα 55 εκατ. τόνους.
Τα υπόλοιπα λοιπόν χρήματα που θα πηγαίνουν;
Η απάντηση εδόθη πάλι εκ στόματος του Υπουργού κ. Δημήτρη Σιούφα, που μιλώντας προχθές στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της σχετικής σύμβασης του Αγωγού στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δήλωσε ότι:
"Όλα τα έσοδα του Δημοσίου από τα τέλη διέλευσης του Αγωγού από το Ελληνικό έδαφος, θα κατευθύνονται, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, στους Νομούς Εβρου, Ξάνθης και Ροδόπης.
Αυτή ακριβώς η επίσημη δήλωση είναι που δημιουργεί τις εύλογες ενστάσεις και διαφωνίες μας.
Ξαναρωτούμε: Τι δουλειά έχουν η Ροδόπη και η Ξάνθη;
Όλο τον "αραμπά" θα τον τραβήξει ο Έβρος από τη διέλευση του Αγωγού, χωράφια θα κοπούν στα δύο και ίσως και χωριά στη μέση (αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη την διαδρομή του πετρελαιαγωγού).
Και βέβαια η Αλεξ/πολη είναι εκείνη που θα δεχθεί το κύριο βάρος του πετρελαιαγωγού και θα αλλάξει τελείως ο τρόπος και ο ρυθμός ζωής που γνωρίζαμε.
Παράλληλα ο κίνδυνος ρύπανσης εστιάζεται στον θαλάσσιο χώρο της που μπορεί να κάνει "μαύρες" τις παραλίες της.
Ηδη οι Αλιείς της Αλεξ/πολης δηλώνουν πως όταν αρχίσει να λειτουργεί ο πετρελαιαγωγός, θα πάρουν τις τράτες τους και θα φύγουν.
Γιατί λοιπόν δίνεται "τζάμπα" μερίδιο σε Ξάνθη και Ροδόπη;
Μην λερώσει η Κομοτηνή;
Βέβαια εμείς τα μηνύματα, τα είχαμε από καιρό, ότι οι γείτονές μας θέλουν να βάλουν χέρι στα οφέλη του Αγωγού. Και σας τα είχαμε γράψει.
Αλλά η Αθήνα δεν καταλαβαίνει τίποτα. Και μας βάζει όλους στο ίδιο "τσουβάλι". Και τους στεγνούς και τους βρεγμένους.
Γι' αυτό λοιπόν όταν στις 29 Απριλίου 2007 θα έλθει στην Αλεξ/πολη ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν υπόψη του και να τονισθεί απ' όλους τους φορείς ότι μας κλέβουν στο "καντάρι". Και αυτό δεν θα το δεχθούμε.
Αυτό βεβαίως περιμέναμε να τονίσει ο Νομάρχης Εβρου στη συνάντησή του με τον κ. Σιούφα στην Αθήνα.
Αλλά ο κ. Ζαμπουνίδης, ενδιαφέρθηκε να σταματήσει την επένδυση των… Χρυσωρυχείων. Θαρρείς και αυτό είναι που μας πονά σήμερα.
Ας διεκδικήσουμε λοιπόν το δίκιο μας, για να μην βρεθούμε από την ιστορία του Αγωγού και "κερατωμένοι και δαρμένοι".

Σταύρος Κονδύλης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.Κονδύλη,ΠΟΣΑ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ???!!!!! Εσύ δέν είσαι αυτός πού είπες πώς η Αλεξανδρούπολη θά βιασθεί αλλά θά πρέπει νά κάνουμε τόν βιασμό ΠΙΟ ΑΠΑΛΟ?!!!!!Εσύ δέν αποκάλεσες ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ (ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΡΙΝ ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ) αυτούς πού αντιδρούν στήν κατασκευή τού αγωγού?Καιρός νά σοβαρευτείς φίλε μου......