13 Μαρτίου 2007

Αμερικανικές συστάσεις για την προμήθεια ρωσικού αερίου

Ορίστε και ένα άρθρο για αυτούς που πιστεύουν στη σταθερότητα της περιοχής εάν κατασκευαστεί ο αγωγός


Αμερικανικές συστάσεις για την προμήθεια ρωσικού αερίου (13-3-2007)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Μάθιου Μπράιζα. Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών επανέλαβε χθες στην Αθήνα τις όλο και πιο συχνές κατά το τελευταίο διάστημα αμερικανικές συστάσεις προς την Ελλάδα «προτιμήστε το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, απεξαρτηθείτε από τη Ρωσία»

ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε θέματα ενεργειακής διπλωματίας, με έμφαση στις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου του ελληνο - τουρκο - ιταλικού αγωγού, πραγματοποίησαν χθες οι ΗΠΑ, διά στόματος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα.
(σ.σ. Να δούμε ποια διασφάλιση έχουν να μας προτείνουν οι άρχοντές μας για την σταθερότητα στην περιοχή λόγω της κατασκευής του αγωγού)

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (καταφθάνει την Τετάρτη), χθες ο κ. Μπράιζα επανέλαβε τις όλο και πιο συχνές κατά το τελευταίο διάστημα αμερικανικές συστάσεις προς την Ελλάδα, «προτιμήστε το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, απεξαρτηθείτε από τη Ρωσία».
(σ.σ. ...αλλά προτιμήστε το πετρέλαιο της Ρωσίας, απεξαρτηθείτε από το Αζερμπαϊτζάν??? Μήπως περιμένει κανείς - πλην των βουλευτών μας - να ακούσει κάτι τέτοιο από τα χείλη των Αμερικανών σε λίγα χρόνια;;;)

Η παρέμβαση του κ. Μπράιζα, που βρέθηκε χθες στην Ελλάδα επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, έγινε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Όχι μόνο από Gazprom

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, να επαναλάβω, είναι να έχουμε διαφορετικούς τρόπους προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε στη συνέντευξη που ακολούθησε ο κ. Μπράιζα, «και αυτό έχει γίνει μια δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει πια να μην έχει την Gazprom ως τον αποκλειστικό προμηθευτή και να επιτύχει την απεξάρτησή της από την Gazprom στα επόμενα 10 χρόνια». «Και εγώ ουσιαστικά», συνέχισε, «θα ήθελα να ενθαρρύνω και να υποστηρίξω την Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών. Πιστεύω πλέον ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, όσον αφορά τις επενδύσεις στην ενέργεια και σε αυτή θα μεσολαβήσουν και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και η Ελλάδα».
(σ.σ. δηλαδή που θα πηγαίνει το ρωσικό πετρέλαιο μετά από 10 χρόνια όταν δεν θα το θέλει η Ευρώπη και η Αμερική; Εκτός και αν ο αγωγός θα γίνει με προοπτική να λειτουργήσει το πολύ για 10 χρόνια και μετά θα μας μείνει αμανάτι. Αυτή είναι η επένδυση που μας κάνουν δώρο για τα επόμενα πολλά(???) χρόνια)

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί στις αρχές Μαρτίου, από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» για τα ενεργειακά, και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.

Για τον αγωγό

Για τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο κ. Μπράιζα εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησής του για το έργο, τονίζοντας ότι στηρίζει την πρωτοβουλία Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής και της αμερικανικής εταιρείας πετρελαιοειδών Chevron στην κοινοπραξία που θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό, παρέπεμψε στην ίδια την εταιρεία, απαντώντας χαρακτηριστικά: «Οι ιδιωτικές εταιρείες στην Αμερική τείνουν να μην αποκαλύπτουν τα επενδυτικά σχέδιά τους».
(σ.σ. "Ενδεχόμενο συμμετοχής". Δηλαδή η περιοχή μας θα γίνει θέατρο αντεγκλίσεων των δύο μεγάλων δυνάμεων εάν δεν συμμετάσχει η Chevron; Αυτή είναι η ασφάλεια που ονειρευόμαστε;;; Μάλλον γι'αυτό το λόγο κάνουν το ΝΑΤΟΪΚΟ πεδίο βολής οι Αμερικάνοι κοντά στα Λάβαρα, για να έχουν πρόχειρα και έτοιμα τα όπλα τους στην περιοχή σε ενδεχόμενο που... [φανταστείτε ότι θέλετε..!!!])

ΤΑ ΝΕΑ , 13/03/2007 , Σελ.: N08
Κωδικός άρθρου: A18787N082
ID: 561275

1 σχόλιο:

informatione είπε...

εσεις τι εισαστε?αμερικανακια?