19 Μαρτίου 2007

«Θα πρέπει οι Τοπικοί Φορείς να ασκήσουν πίεση…»

Ορίστε και μία παρέμβαση υπέρ του αγωγού από την εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ"

Το έργο της Κατασκευής του Αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, όπως είναι φυσικό θα έχει συνολικά τεράστιες θετικές επιπτώσεις όχι μόνο σε Τοπικό επίπεδο αλλά πρωτίστως σε Εθνικό. Τούτο βέβαια έχει ήδη τονισθεί πολλές φορές και είναι περιττή, νομίζω, κάθε επιπλέον αναφορά. Υφίστανται όμως ορισμένα θέματα και προβλήματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον από τις επιπτώσεις του έργου. Θέματα και προβλήματα τα οποία συνοδεύουν κάθε αντίστοιχο έργο γραμμικής διάταξης, με ενεργειακό προσανατολισμό. Ειδικά σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και προβλήματα τα οποία υφίστανται θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα:
α. Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στο έδαφος και στο υπέδαφος κατά τη φάση κατασκευής. Ιδιαίτερα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι μόνιμες παρεμβάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στη φυσικογεωγραφική και γεωδυναμική εικόνα της περιοχής.
β. Οι επιπτώσεις στον ίδιο τον αγωγό από την εκδήλωση φυσικών γεωδυναμικών φαινομένων και ενδεχόμενα εκδηλώσεις τεχνολογικών κινδύνων (NaTech). Η στενή σχέση των φυσικών, τεχνολογικών και βιολογικών κινδύνων είναι καθοριστική ενώ η αντίστοιχη έρευνα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό επίπεδο.
γ. Οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Η όλη λογική θα πρέπει να ενταχθεί στην λογική άλλων περιοχών που αντιμετώπισαν προβλήματα από τη διέλευση ενεργειακών life lines.
δ. Τα προβλήματα ρύπανσης εδάφους, υπεδάφους, θαλάσσιου χώρου και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όχι μόνο από το φυσικό αέριο αλλά κυρίως και από τα παράγωγα των άλλων δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν το έργο μεταφοράς.
ε. Τα ανταποδοτικά οφέλη από τη λειτουργία του αγωγού, όπως τούτο ισχύει για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στον κόσμο των οποίων τμήμα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις.
στ. Τα προβλήματα διαφοροποίησης χρήσεων γης, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού αποκοπής εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένων και νέων χρήσεων που θα προκύψουν από την εγκατάσταση των νέων δραστηριοτήτων.
ζ. Τα θέματα ασφάλειας του αγωγού και των εγκαταστάσεων που, παρά την εξελιγμένη τεχνογνωσία, αποτελούν ένα πρωτεύον θέμα.
Για τα ανωτέρω θέματα θα πρέπει οι Τοπικοί Φορείς ως αποδέκτες του έργου να ασκήσουν πίεση με τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και θέσεις στους Φορείς Υλοποίησης του έργου προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης μιας «Ακριτικής περιοχής» και της διαφύλαξης μιας από τις πλέον σπάνιες στον κόσμο Γεωπεριβαλλοντικής Μονάδας.


Συντάκτης: Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΕΚΚΑΣ


Link: http://gnomi-evros.gr/show.cfm?id=15232&obcatid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια: