16 Μαρτίου 2007

Τον πλήρη έλεγχο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη έχει η Ρωσία

Η πρώτη βόμβα... χωρίς σχόλιο

Ο πρώτος λόγος στην Transneft

Image Hosted by ImageShack.us

Οι Ρώσοι έχουν το πάνω χέρι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα

Τον πλήρη έλεγχο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα έχει η ρωσική πλευρά, όπως προκύπτει από την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», το κυριότερο ζήτημα αφορά στην έλλειψη προβλέψεων για ποινική ρήτρα που θα εξασφαλίζειο τις ελάχιστες εγγυημένες ποσότητες πετρελαίου που θα περνούν από τον αγωγό.

Έτσι, αν η ρωσική πλευρά αποφασίσει να μειώσει τις ποσότητες πετρελαίου, τότε Ελλάδα και Βουλγαρία δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν μειωμένα έσοδα.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της συμφωνίας, η ρωσική πλευρά ελέχει όχι μόνο το 51% της κοινοπραξίας του αγωγού, αλλά και το τμήμα αυτού που περνά από το ελληνικό έδαφος, καθώς τον πρώτο λόγο θα έχει η εταιρεία που κατασκευάζει τους ρωσικούς πετρελαιαγωγούς, η Transneft.

Ακόμα, τα τέλη διέλευσης ίσως διαμορφωθούν και χαμηλότερα από το 1 δολάριο ανά τόνο, σύμφωνα με το άρθρο 4, καθώς είναι από τα σημεία που θα καθορίσουν και την ανταγωνιστικότητα του εν λόγω αγωγού.

Όπως είναι σαφές, τα οφέλη για την Ελλάδα αφορούν κυρίως στο γεωπολιτικό πεδίο, καθώς η χώρα εντάσσεται στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και επιπλέον αναβαθμίζονται περαιτέρω οι σχέσεις με την Ρωσία.

news.in.gr