27 Μαρτίου 2007

Ακόμη ένα άρθρο για την άλλη ανάπτυξη που αξίζει η περιοχή μας

Επιταχύνει η ΕΒΖ τις Μονάδες Βιοαιθανόλης


Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως (ΕΒΖ) αποτέλεσε χθες το επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων τη ΕΒΖ κ. Δ. Δαρνάκα.
Συμφώνως προς πληροφορίες, το πρόγραμμα εθελουσίας αποχωρήσεως αφορά σε 140 εργαζομένους της επιχειρήσεως που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία.
Παραλλήλως, περίπου 100 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από την ΕΒΖ με το πρόγραμμα που ευρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και εκπνέει στις 31/3/07.
Στόχος είναι ο περιορισμός των εργαζομένων στην ΕΒΖ από τα 730 άτομα σήμερα στα 500 περίπου μέχρι το τέλος του 2013.
Η μείωση του προσωπικού αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης που θα μετατραπούν σε μονάδες βιοαιθανόλης.
Σημειώνεται πως μετά από την διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόσληψη οικονομοτεχνικών συμβούλων που θα αναλάβουν την διοργάνωση διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την προσέλκυση ενδιαφέροντος και την επιλογή στρατηγικού επενδυτού.
Στόχος είναι οι μονάδες βιοαιθανόλης να λειτουργήσουν ως το τέλος του 2008.
Αρχικά θα υποβληθεί ο φάκελος της επιχειρήσεως στον τροποποιημένο αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου ως τον Ιούνιο να κριθεί στο σχέδιο ως επιλέξιμο.
Στην συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες που θα διαρκέσουν περίπου για 18 μήνες.
Οι επί κεφαλής της ΕΒΖ και η Κυβέρνηση επιδιώκουν την επιτάχυνση του έργου κατασκευής των μονάδων βιοαιθανόλης, αφ’ ενός διότι έχει υποβληθεί ο φάκελος αποσύρσεως του 50,01% της εθνικής ποσοστώσεως ζαχάρεως και αφ’ ετέρου διότι η τρέχουσα χρήση θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 24 εκατ. ευρώ που αφορά στην 1η δόση για το Ταμείο Ανασυγκροτήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Από την απόσυρση του 50,01% της εθνικής ποσοστώσεως η ΕΒΖ θα λάβει 85 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους παραγωγούς των περιοχών Λάρισας και Ξάνθης.


"Ελεύθερη Θράκη" 27/3/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: