Η "ΑΛΛΗ" ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Σε αυτό εδώ το blog, πέρα από την κριτική που θα ασκηθεί κατά του αγωγού, θα μπορείτε να διαβάζετε σχετικά με την ανάπτυξη (την "άλλη" ανάπτυξη) που αξίζει ο νομός και η Θράκη γενικότερα, σε πείσμα αυτών που θέλανε να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης είναι μονόδρομος και πανάκεια για την πρόοδο (οικονομική, κοινωνική ή οποιαδήποτε άλλη). Αυτό που προκαλεί το κοινό αίσθημα (τουλάχιστον το δικό μου) είναι η απουσία σχετικής ειδησειογραφίας πριν την υπογραφή του αγωγού. Μου δημιουργούνται ερωτήματα ή ακόμα και βεβαιότητες για τις "αγαθές προθέσεις" των τοπικών Μαζικών Μέσων Εξημέρωσης (κατά τον Πανούση). Τώρα πλέον δείχνουν όλα απελευθερωμένα από την αγωνία τους να αποκρύψουν την άλλη αλήθεια, την διαφορετική προοπτική του Έβρου. Τώρα πλέον μπορούν να μας αποκαλύψουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τα "υπαρξιακά" μας προβλήματα (Το Plan B που υπάρχει πάντα στα συρτάρια των κυβερνόντων σε περίπτωση που πάνε στράφι τα θεάρεστα σχέδιά τους). "Αφού πέρασε ο αγωγός, είναι ώρα να τους το πούμε..."
Από την εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ"
«Κλείνουν» συμβάσεις για παραγωγή ηλίανθου
Συμβάσεις με παραγωγούς ηλίανθου του νομού Έβρου, άρχισαν να επισυνάπτουν τρεις ελληνικές εταιρίες παραγωγής βιοντίζελ, σε τιμές μάλιστα αρκετά αυξημένες σε σχέση με τις περσινές. Πρόκειται για τις εταιρίες «Παύλος- Πέτας ΑΒΕΕ» «ΕΛΒΙ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ» με έδρα το Κιλκίς και «AGROIN-VEST».
Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου κ. Μιχάλη Κογιομτζή η τιμή του ηλίανθου ανέρχεται πλέον στα 0,25 ευρώ το κιλό. Ωστόσο οι παραγωγοί που θα συνάψουν συμβάσεις με τις εταιρίες και θα καλλιεργήσουν ηλίανθο, είτε ως ξηρικό είτε ως ποτιστικό, θα επιδοτηθούν και με 4,5 ευρώ ανά στρέμμα. «Στην περιοχή μας είχε ξεκίνησε φέτος η τιμή ανά κιλό ηλίανθου από 19 λεπτά, αλλά με την εμφάνιση τριών εταιρειών έχουμε ήδη τιμή 25 λεπτά το κιλό. Επιπλέον αυτοί που θα καλλιεργήσουν ηλίανθο θα εισπράξουν και επιδότηση 4,5 ευρώ ανά στρέμμα» εξηγεί ο κ. Κογιομτζής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φέτος η χώρα μας είναι υποχρεωμένη το 30% της πρώτης ύλης που θα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή βιοκαυσίμων να προέρχεται από ελληνική πρώτη ύλη. Στον Έβρο υπάρχει το πλεονέκτημα ότι οι αγρότες είναι γνώστες της καλλιέργειας του ηλίανθου. «Είναι ακριβώς ίδια η καλλιέργεια του ενεργειακού ηλίανθου και δεν αλλάζει καθόλου η γνωστή διαδικασία που ξέρουν οι αγρότες. Φυτεύουν υδρίδια καλής παραγωγής, γίνεται ελαιοποίηση του καρπού σε εργοστάσια και στην συνέχεια πηγαίνουν στις εταιρίες που έχουν υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Γεωργίας για να γίνουν βιοκαύσιμα» εξηγεί ο κ. Κογιομτζής.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τους αρμόδιους μεσίτες για τη σύναψη συμβάσεων. Η προθεσμία υπογραφής των συμφωνητικών είναι μέχρι τέλος Απριλίου 2007. «Θα υπογράφουν συμβάσεις με τις εταιρίες, οι οποίες θα θεωρηθούν από τις δύο Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι παραγωγοί μπορούν να περνούν πληροφορίες από τους μεσίτες και από τις ΕΑΣ. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί μας ότι η καλλιέργεια του ηλίανθου βοηθάει στην αύξηση της γονιμότητας των χωραφιών γιατί μπαίνει στην αμειψισπορά και η επόμενη καλλιέργεια έχει καλύτερη δυναμική παραγωγή. Επίσης ο ηλίανθος είναι μια καλλιέργεια που γνωρίζουν οι παραγωγοί μας και εφόσον κάνουν λογαριασμό με αυτές τις τιμές και σκεφτούν θα υπογράψουν συμβάσεις» εξηγεί ο κ. Κογιομτζής.
Από την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ"
Ηλίανθοι Έβρου για Βιοντήζελ
Διέξοδο στην διατήρηση του εισοδήματος των Αγροτών της περιοχής Βορ. Εβρου, δίνει η ΕΑΣ Ορεστιάδος.
Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, που δίνει τη δυνατότητα στους Αγρότες να επεκταθούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα, με μεταποιητική Βιομηχανία παραγωγής Βιοντήζελ, που δραστηριοποιείται στην περιοχή Αχλάδι του νομού Φθιώτιδας, θα συνεργαστεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νέας Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ορεστιάδας, κ. Παράσχο Παρασχίδη, η σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της ΕΑΣ και της βιομηχανίας, αφορά στον διαμεσολαβητικό ρόλο της Ενωσης ως προς τη βοήθεια των παραγωγών ώστε να καταρτιστούν οι συμβάσεις μεταξύ αυτών και της συγκεκριμένης εταιρείας.
Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΑΣ της Ορεστιάδας κ. Παρασχίδης, η Ενωση, θα συγκεντρώνει τους Ηλίανθους στη διάρκεια της συγκομιδής τους για λογαριασμό της βιομηχανίας βιοντήζελ, θα αποθηκεύει το προϊόν και εν συνεχεία θα το προωθεί.
Όλα αυτά θα γίνονται σύμφωνα με τον κύριο Παρασχίδη, αφού πρώτα έχουν εξοφληθεί τόσο η αξία του προϊόντος στον κάθε παραγωγό, όσο και η μικρή προμήθεια όπως είπε χαρακτηριστικά της ΕΑΣ Ορεστιάδας.
Η τιμή αγοράς ηλίανθου από τον παραγωγό θα είναι 250 ευρώ ανά τόνο για ηλίανθο που θα παραχθεί από συγκεκριμένες ποικιλίες και 240 ευρώ ανά τόνο για τις υπόλοιπες ποικιλίες, σύμφωνα με τον κύριο Παρασχίδη, ο οποίος έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα αυτής της συμφωνίας μεταξύ Ορεστιάδας και… Φθιώτιδας.
Συγχρόνως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχει ο Νομός μας να στηρίξει τις βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων, που θα έπρεπε να δημιουργηθούν εδώ στον Εβρο, κατά προτεραιότητα, αντί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα του "ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ"
Η EBZ Ορεστιάδας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης. Υψηλότερη φέτος η τιμή των τεύτλων
Μονάδα παραγωγής Βιολογικού κρέατος στην Πυλαία Φερών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου