24 Μαρτίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΓΡ. Τ. ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ τηλ.:210-2592163 fax: 210-2592156 e-mail: mailbox@gt.kke.gr ,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


Η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, που είναι ενεργειακά εξαρτημένη, δεν πρέπει, να παρασύρει τα λαϊκά στρώματα, να δώσουν βάση στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τα μεγάλα οφέλη που ισχυρίζεται ότι θα προκύψουν από τη κατασκευή του ενεργειακού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη σύναψη αυτής της συμφωνίας είναι η ΕΕ, η Ρωσία και η πλουτοκρατία της Ελλάδας, που κάνει ένα σημαντικό βήμα για να αξιοποιήσει τη χώρα ως ενεργειακό δίαυλο στην περιοχή.

Ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, που θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις κατασκευές και στον τραπεζικό τομέα. Η συγκεκριμένη ενεργειακή υποδομή θα υπηρετήσει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι ο ενεργειακός αγωγός θα λειτουργήσει, από μόνος του, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας είναι ανυπόστατος, τη στιγμή που στην περιοχή μας οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς και οι σχέσεις άλλοτε ανταγωνισμού και άλλοτε συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, τον καθιστούν παράγοντα που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων στην περιοχή.

Η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών εξελίξεων. Να αναλάβουν την πρωτοβουλία οι λαοί των Βαλκανίων και όχι οι πολυεθνικές, με τη δημιουργία ενός κοινού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου των λαών των Βαλκανίων.

Η διέξοδος βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα αξιοποιεί την ενεργειακή υποδομή προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

ΑΘΗΝΑ 15/3/2007 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: