23 Μαρτίου 2007

Συνέντευξη του Νομάρχη Έβρου στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today


2d200a8e9c60e393.jpg
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη.

Συνέντευξη για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έδωσε ο Νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today, που επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη με αφορμή την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας.

Ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ανάπτυξη της περιοχής ο πετρελαιαγωγός, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν από τις κατασκευάστριες εταιρείες όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τόσο του θαλάσσιου, όσο και του σπάνιου βιοτόπου του Δέλτα του Έβρου.

"Στον σχεδιασμό του αγωγού πρέπει να συμμετέχουμε κι εμείς που ζούμε στον Έβρο. Ο αγωγός πρέπει να γίνει μαζί με εμάς
[1]. Πολίτες και οι φορείς είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας και θα πρέπει αυτοί που θα κατασκευάσουν τον αγωγό, να σεβαστούν τις απόψεις και τις προτάσεις μας . Διαφορετικά θα μας βρουν απέναντί τους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπουνίδης. [2]

Ο Νομάρχης τόνισε ότι θα αναβαθμισθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας μας, αφού με την κατασκευή του αγωγού παρακάμπτονται τα στενά των Δαρδανελίων και αλλάζει ο γεωγραφικός χάρτης της περιοχής.
[3]

Ο κ. Ζαμπουνίδης στη συνέντευξή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και ζήτησε από τις εταιρείες της Ρωσίας που συμμετέχουν στην εκμετάλλευση του αγωγού, να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, ωθώντας ένα μέρος των εργαζομένων τους να κάνουν τις διακοπές τους στον Έβρο.
[4]

Πηγή: Άποψη

Παρατηρήσεις:
[1]: Εάν αυτή η δήλωση δεν είναι παραπλανητική/δημαγωγική, είναι τουλάχιστον μια αυταπάτη. Ο κ. νομάρχης γνωρίζει πολύ καλά ότι στην κατασκευή του αγωγού η τοπική κοινωνία δεν έχει κανένα λόγο. Ούτε είχε όταν αποφασιζότανε η κατασκευή του. Εμείς σαν κάτοικοι αυτού του τόπου θα κλιθούμε να παραχωρήσουμε τη γη μας, με συνοπτικές διαδικασίες στην κατασκευάστρια κοινοπραξία, ώστε να μην αποτελέσουμε για άλλη μια φορά εμπόδιο στα σχέδιά τους.
[2]: Ποιων τις προτάσεις θα πρέπει να σεβαστούν οι κατασκευαστές; Των πολιτών που θα υποστούν τις συνέπειες, αυτών που είναι τεκμηριωμένα αντίθετοι με των αγωγό ή μήπως της επιτροπής που θα συστήσετε και θα αποτελείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του αγωγού, οι οποίοι θα παρουσιαστούν ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες και υπερασπιστές του νομού;;; Αλλά το θέσατε πολύ έξυπνα το θέμα. Όταν θα έρθει η εταιρία και θα καταθέσει τα σχέδιά της, θα μπείτε μπροστάρηδες και αποκλειστικοί συνομιλιτές τους, δήθεν ότι εκφράζεται την πλειοψηφία αυτού του τόπου και τελικά θα συμφωνήσετε στην "αρτιότητα" των μελετών... άρα δεν θα νομιμοποιείται κανείς να εναντιωθεί στον αγωγό μιας και το δικαίωμα στην "διαφωνία" θα το έχετε μόνον εσείς!!!
[3]: Αυτή η δήλωση ελπίζω να μην είναι προφητική γιατί φέρνει στο μυαλό κάποιων περίεργα και ανατριχιαστικά σενάρια. Ας την δεχθούμε σαν μια ένδειξη έλλειψης συνειρμού και ευγλωτίας
[4]: Τρία συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν εύκολα από αυτήν τη δήλωση:
1ον - Η τουριστική μας πολιτική στηρίζεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, σε παρακάλια και ευχές και όχι σε μακρόχρονο σχεδιασμό.
2ον - Είναι φανερό, από τα λόγια του νομάρχη μας, ότι τελικά "οι χιλιάδες των τουριστών που θα κατακλήσουν την περιοχή" με την κατασκευή του αγωγού, ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αν όχι ένα αισχρό ψέμα...
3ον - Μήπως φαίνεται καθαρά πλέον ότι οι περισσότεροι που θα δουλέψουν στην κατασκευή του αγωγού θα είναι τελικά από τη φίλη Ρωσία? Γιατί αν είναι να στηριχθούμε τουριστικά στους εργαζόμενους της κατασκευής (περίπου 300 όπως μας λένε) τότε "δυστυχώς επτωχεύσαμε"


Δεν υπάρχουν σχόλια: