18 Μαρτίου 2007

«Κάτοικοι του Αιγαίου κινητοποιηθείτε και εναντιωθείτε στον πετρελαιαγωγό»

Άρθρο της εφημερίδας "Η ΓΝΩΜΗ" όπου φαίνεται ότι για την κατασκευή του αγωγού δεν ανυσηχούν μόνο οι κάτοικοι του Έβρου αλλά και των Κυκλάδων, κάτι που δείχνει ότι η κατασκευή του είναι τελικά υπόθεση (και πρόβλημα) που αφορά πολύ περισσότερους απ' όσους νομίζουν κάποιοι

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, κυρίως τις περιβαλλοντικές, δεν είναι προνόμιο μόνο των φορέων και των πολιτών του Έβρου. Αναπτύχθηκαν και καλλιεργήθηκαν, προτού οι Εβρίτες αρχίσουν να ενεργοποιούνται, και μάλιστα σε μεγαλύτερο και εντονότερο βαθμό. Που; Στις Κυκλάδες.
Εκεί, κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων συγκρότησαν «Επιτροπή Κυκλαδιτών για τη Σωτηρία του Αιγαίου». Σε ανακοίνωση τους τάσσονται κατηγορηματικά ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού πετρελαίου και καλούν όλους τους κατοίκους του Αιγαίου να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή πριν από μερικές ημέρες, αναφέρει τα εξής:
«Mετά την πρώτη ανακοίνωσή μας, τον Oκτώβριο του 2006, όπου επισημάναμε τους κινδύνους καταστροφής του Aιγαίου από τη συμφωνία του αγωγού Mπουργκάς - Aλεξανδρούπολη, σήμερα αναγκαζόμαστε να ξαναεπισημάνουμε τους κινδύνους που διατρέχει ο τόπος μας, αφού η απληστία των Eλλήνων εφοπλιστών και της δουλικής τους κυβέρνησης οδήγησε στις πρώτες υπογραφές στις 7 Φλεβάρη 2007.
Eίναι βέβαιο λοιπόν πως θα έχουμε ατυχήματα στο Aιγαίο. Διότι η αποφυγή του δραματικού ατυχήματος απαιτεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής πορείας, η επιβράδυνσή της στις τρικυμίες κ.λ.π. κ.λ.π. Kαι είναι όμως απόλυτα βέβαιο, ότι αυτά τα σωτήρια μέτρα οι εφοπλιστές θα τα παραβιάσουν διότι θα μειώνουν τα κέρδη τους, και δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική δύναμη ή και διάθεση για να τους εμποδίσει. Kαι ένα ατύχημα, σε πλοίο των 300.000 τόνων, που με το άνοιγμά του θα χυθούν στη θάλασσα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, θα σημάνει την πλήρη καταστροφή της κλειστής θάλασσας του Aιγαίου. Θα πληγεί πρώτ’ απ’ όλα ο τουρισμός, που απ’ αυτόν όχι μόνο ζουν χιλιάδες οικογένειες στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές όλης της Eλλάδας, αλλά και χερσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που εξυπηρετούν τουριστικές ανάγκες. Θα πληγεί ο κατασκευαστικός τομέας, αφού η ζήτηση εξοχικών κατοικιών θα είναι ανύπαρκτη, και μαζί μ’ αυτόν θα συμπαρασυρθούν όλες οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες που τον εξυπηρετούν. O τομέας της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας θα εξαφανιστεί, καθώς επίσης και τμήματα της γεωργίας πλησίον της μολυσμένης θάλασσας εξαιτίας των ρύπων του πετρελαίου.
Tέλος, ολόκληρη η πανίδα, που σχετίζεται με τη θάλασσα, θα ελαττωθεί σημαντικά και η ισορροπία του οικοσυστήματος θα χαθεί.
Kαι όλα τούτα, για να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο οι μόνοι που έχουν συμφέρον, οι εφοπλιστές και το πειθήνιο όργανό τους, κυβερνητικό και μη. Aυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν για την αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Eλλάδας, και δεν μας λένε τι θα κάνουν τα εκατομμύρια ανέργων.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και να πληροφορήσουμε τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας.
Nα αντιδράσουμε όλοι οι κάτοικοι του αιγαίου, και μέσα από επιτροπές για τη σωτηρία του Aιγαίου να κινητοποιηθούμε ενάντια σ’ αυτήν την καταστροφική συμφωνία, ενάντια στον αφανισμό του τόπου μας και των κατοίκων του».

Γιώργος Πανταζίδης

Link: http://gnomi-evros.gr/show.cfm?id=15217&obcatid=8

Δεν υπάρχουν σχόλια: