27 Μαρτίου 2007

Στο επίκεντρο της οικονομικής διπλωματίας ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη

Από μία συνάντηση που είχε ο υφ. εξωτερικών κ. Στυλιανίδης με ξένους διπλωμάτες, προσπάθησα να απομονώσω μερικές ψηφίδες έντεχνης "προπαγάνδας" όπου εξυφαίνεται σιγά-σιγά κάτω από τη μύτη μας!

... ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης ... ανέπτυξε τη συμβολή του σχεδιαζόμενου αγωγού στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και τον κεντρικό στόχο της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας να εξελιχθεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας.
- Σ' αυτήν την παραγωγή ενέργειας συμπεριλαμβάνεται προφανώς και η χρήση ανανεώσιμων πηγών. Έτσι λοιπόν πίσω από αυτή την παράλειψη και λέγοντας τη μισή αλήθεια ο κ. Στυλιανίδης προσπαθεί να πείσει (όχι φυσικά τους διπλωμάτες) ότι θα γίνουμε το νέο Κατάρ στον ενεργειακό τομέα. Φυσικά και λέει αλήθεια ότι θα γίνουμε διαμετακομιστικό κέντρο αλλά παραλείπει να πεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε παραγωγός χώρα ενέργειας με έναν αγωγό που εξυπηρετεί τις ανάγκες άλλων.

... ο κ. Στυλιανίδης ... τόνισε ότι ο αγωγός θα φέρει μεγαλύτερη ποσότητα και φτηνότερο πετρέλαιο στους ευρωπαίους καταναλωτές και πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία του «για την ασφάλεια στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην περιοχή μας».
- Αμέσως μετά παραδέχεται ότι ο αγωγός τελικά προορίζεται για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων και όχι τις δικές μας. Τώρα, πως ένας αγωγός αποτελεί ασφάλεια για την Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από την ταπεινότητά μας διότι κανένας αγωγός για παράδειγμα δεν εμπόδισε τον πόλεμο στην Τσετσενία ο οποίος απεναντίας έγινε για τον έλεγχό τους.

...«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία συνδέθηκαν με μια συμμαχία βασισμένη στο στρατηγικό προϊόν του πετρελαίου, ισχυρότερη από οποιαδήποτε στο παρελθόν».
- Εφόσον δεν είμαστε ικανοί να συνεργαστούμε με τους γείτονές μας διαφορετικά, ας δεθούμε στο κοινό άρμα των συμφερόντων ενός προστάτη-αφέντη και ας αγόμαστε κατά το δοκούν αυτού... Σοφή σκέψη μιας και απαιτεί σαφώς λιγότερη προσπάθεια κατά την προσφιλή τακτική των Νεοελλήνων.

... Ως προς την περιβαλλοντική πτυχή του έργου, ο υφυπουργός είπε ότι το πρότζεκτ εντάσσεται πλήρως εντός των προδιαγραφών περιβαλλοντικής προστασίας της ΕΕ, έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες...
- Άρα για ποια έλλειψη ενημέρωσης μας λένε οι άρχοντες του τόπου όταν ο υφυπουργός λέει ότι υπάρχουν οι σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι είμαστε απόλυτα εντός των ευρωπαϊκών κανονισμών; Έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες και όταν τους ζητούνται τα πρώτα στοιχεία από την τοπική κοινωνία, σφυρίζουν αδιάφορα; Αν δεν αποτελεί αυτό βασική ένδειξη ότι δεν υπολογίζουν τις ανάγκες των πολιτών τους, τότε...

...και ακόμη ο αγωγός θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Στενών του Βοσπόρου, από τον οποίο η διέλευση πετρελαίου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
- Από άρθρο που θα δημοσιευθεί σύντομα να μας επιτρέψει ο κ. Στυλιανίδης να αμφιβάλουμε πολύ για την αποσυμφόρηση των Στενών. Μήπως κάνουμε των αγωγό από συμπόνοια για τους γείτονές μας και θέλουμε να συμφορίσουμε το Αιγαίο Πέλαγος για καλό τους;

... «Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια και ιδιαιτέρως η τεχνογνωσία της στην παραγωγή ηλιακής, την τοποθετούν μεταξύ των πολλά υποσχόμενων αγορών παγκοσμίως, με ισχυρή εξαγωγική ικανότητα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
- Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος; Ο αμαθής ή ο ημιμαθής; Ο κ. Στυλιανίδης δείχνει ημιμαθής δηλώνωντας ότι έχουμε τεχνογνωσία στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Αυτό που εννοεί είναι η παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων για ζεστό νερό και όχι για ηλεκτρική ή άλλη ενέργεια. Εκτός των άλλων η δυναμική που είχε ο κλάδος αυτός στην Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία σχέση με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα. Είμασταν η δεύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο σε θερμοσίφωνες και τώρα; Εφόσον είμαστε πολλά υποσχόμενη αγορά παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί νοιώθουμε την ανάγκη ως έθνος να εξαρτηθούμε κι άλλο από το πετρέλαιο; Ή στραβός είν' ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε απ' ότι φαίνεται...

Ολόκληρο το άρθρο στη διεύθυνση: http://gnomi-evros.gr/show.cfm?id=15338&obcatid=10


Δεν υπάρχουν σχόλια: