22 Μαρτίου 2007

"Αγωγός Πετρελαίου..." και ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Χθες, ημέρα Τετάρτη, στης 18:00 η Οικολογική Εταιρία Έβρου πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «ΑΓΩΓΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ». Σ' αυτήν κλήθηκαν όλοι οι φορείς και πολίτες της Αλεξανδρούπολης (και τα Μ.Μ.Ε.) να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των καλεσμένων επιστημόνων και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Για μια τόσο σημαντική εκδήλωση, το ΔΕΛΤΑ TV έστειλε μία κάμερα οι οποία τράβηξε ελάχιστα πλάνα για ρεπορτάζ. Και ενώ η εκδήλωση τελείωσε πολύ νωρίτερα από το πέρας του δελτίου, η μοναδική αναφορά του σταθμού στο γεγονός αυτό, "στριμώχθηκε" στο τέλος του δελτίου ειδήσεων και η συνομιλία των δημοσιογράφων είχε ως εξής:


Α.Τάτσης: "Χρήστο, παρακολούθησες, μέχρι και πριν από λίγο, την ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και θρακικό πέλαγος" που διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρία Έβρου. Να μας πεις τι ακριβώς συζητήθηκε."
Χρ.Χατζημήσης: "Όπως είναι γνωστό, η
Οικολογική Εταιρία Έβρου έχει εκφράσει την άποψη ότι θα υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση με τη λειτουργία και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί πολίτες οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα σ' αυτή την εκδήλωση. Ήταν προσκεκλημένοι ο κ. Εμμανουήλ Κουτράκης, βιολόγος-ιχθυολόγος από το Ινστιτούτο αλιευτικής έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ και ο κ. Συλαίος Γεώργιος, Γεωλόγος, Δρ. Παράκτιας Ωκεανογραφίας, Ερευνητής Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ. Επίσης ήταν και ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Αλεξανδρούπολης, ο κ. Σαρίκας. Εξέφρασαν όλοι την ανησυχία τους σχετικά με τις επιτπώσεις που θα έχει στο περιβάλλον στην περιοχή η λειτουργία και η κατασκευή του αγωγου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία σε όσους παραβρέθηκαν εκεί να διατυπώσουν τα δικά τους ερωτήματα, που είχαν αρκετό ενδιαφέρον, πρέπει να πούμε. Ας πούμε, ακούσαμε ποια είναι η διαφορά, η σχέση που έχουν τα πετρέλαια που βρίσκονται στην Καβάλα σε σχέση με τα πετρέλαια που θα είναι στην Αλεξανδρούπολη. Ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις σ' αυτό το θέμα, όπως επίσης και τι γίνεται στον κόσμο, όπου υπάρχουν αγωγοί και έχουν συμβεί ατυχήματα. Θα πρέπει να πούμε ότι διαβάστηκε και μια ανακοίνωση της GreenPeace για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και δεν ξέρω αν θέλεις να αναφερθούμε..."
Α.Τάτσης: "Εν τάχει και σε τίτλους Χρήστο για να ξέρουμε το τι ακριβώς υπόθηκε συγκεκριμένα επί των ζητημάτων που μας ανέφερες και εσύ."
Χρ.Χατζημήσης: "Ρωτήθηκαν λοιπόν οι επιστήμονες, τι γίνεται στην Καβάλα όπου λειτουργούν εκεί αρκετά χρόνια οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Τόνισαν οι προσκεκλημένοι, ο κ. Συλαίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής τουλάχιστον εκεί στην Καβάλα. Η περιοχή όπου βρίσκονται
οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχει χαρακτηριστεί ως βιομηχανική περιοχή, άρα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση για κολύμπι και οτιδήποτε άλλο από τους ανθρώπους και βεβαίος τόνισε επίσης ότι τηρούν οι εταιρίες εκεί αυστηρά όλους τους κανόνες που πρέπει να τηρεί σε κάθε τέτοια περίπτωση και που είναι βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. [1] Βεβαίως ρωτήθηκαν και τί γίνεται στον κόσμο όπου έχουν συμβεί ατυχήματα. Αναφέρθηκε λοιπόν ότι στην Αλάσκα όπου είχε συμβεί ένα ατύχημα στον πετρελαιαγωγό εκεί, χρειάστηκαν 10 χρόνια για να επανέλθει το περιβάλλον στην κανονική του κατάσταση, να ξαναϋπάρχουν ψάρια στην περιοχή... και σε άλλες περιοχές όπου χρειάστηκαν 10 χρόνια για να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον στην κανονική του κατάσταση και να υπάρχει ζωή πάλι στην περιοχή."
Α.Τάτσης: "Μάλιστα. Αναλυτικό ρεπορτάζ θα έχουμε ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο αυριανό μας δελτίο. [2]

Παρατηρήσεις:
[1]: Αυτό ήταν λοιπόν το μόνο που είπε ο κύριος Συλαίος ή αυτό ήταν που έπρεπε να μάθει ο κόσμος που παρακολούθησε το δελτίο ειδήσεων? Έτσι διατυπώθηκε ή η απουσία των περισσότερων πολιτών της Αλεξανδρούπολης από την εκδήλωση, δίνει το δικαίωμα στο κανάλι να παραλλάσει τα λεγόμενα των επιστημόνων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση? Φυσικά και δεν περιμένουμε ο κόσμος να ενημερωθεί, ούτε καν στοιχειωδώς, για τις διαφαινόμενες επιπτώσεις του αγωγού
από ένα κανάλι που έχει ταχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της κατασκευής του.
[2]: Επιφυλασσόμαι για την πρόθεση του καναλιού για πλήρη ενημέρωση και υπόσχομαι την πλήρη απομαγνητοφώνιση της ημερίδας, ώστε να μάθουν όλοι πραγματικά τί στοιχεία (το λιγότερο συγκλονιστικά) κατέθεσαν οι επιστήμονες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

λοιπον φιλε πολυ καψιμο εσεις με τον αγωγο.... έλεος πια μα μονο blabla ξέρετε να κάνετε.

εδώ ο κόσμος πεθαίνει...
-ξέρεις κάτι? αν σε πονάει και αν σε σφάζει ξεκίνα μια εκστρατία, κάνε μια απεργία πείνας.

εγω είμαι φοιτητής και σκέφτομαι να κάνω κάτι για το παιδαγωγικό ινστιτουτο....και το βιβλίο της ιστορίας. -Καποιοι πέθαναν και γίναν ιστορία, εγώ ας πεθανω για αυτούς.

αλλά μπλα μπλα και α και ου....σαν μωρό κανεις..κάνε Δράση-όχι αντίδραση